pages bg right

Jackpot på Nobelpriset

När någon på ett mer eller mindre oväntat sätt får tillgång till pengar, eller gör någon annan vinst, så beskrivs det ofta som en ”jackpot” i medierna. Det kan handla om någon som ärver pengar, en ideell organisation som får pengar från en okänd välgörare, eller en verksamhet som gynnas av förändrade skatteregler, för att bara ta några exempel. Men det går ju som bekant att inte bara få jackpots i keno och roulette, utan även i genom vadslagning.

Utomlands, i framför allt Storbritannien, går det att satsa pengar på nästan vad som helst. Det här har blivit allt mer populärt även i Sverige. En av de saker som det är allra mest populärt att satsa pengar på är vem som ska tilldelas årets nobelpris i litteratur. Spelbolaget Ladbrokes har t.ex. ett team i London som bestämmer oddsen för de kandidater som ses som mest troliga. Det läggs dock inte ned lika mycket arbete på dessa odds som på oddsen när det kommer till fotboll.

Såhär skriver Dagens Nyheter, i en intressant artikel om vadslagningar kring priset.

År 2008 stoppade Ladbrokes fortsatt spel på vem som skulle få litteraturpriset eftersom man misstänkte en läcka från Svenska Akademien. Alltför många gissade på Jean-Marie Le Clézio – som senare kom att visa sig vara rätt person. Spelet stoppades sedan det dykt upp många satsningar från bland annat Nice och Mauritius där Clézio ofta är.
Johan Lundberg på tidskriften Axess påpekade då att det egentligen räcker med att veta vilka fem namn som finns på den så kallade korta listan hos Svenska Akademien för att man ska kunna tjäna en hacka.

Spelbolagen brukar sätta samman listor med de mest troliga kandidaterna. Enligt artikeln i DN brukar det för Ladbrokes del bli en lista på 60-70 namn. Den som satsar pengar på något annat namn får samma odds för sin kandidat som bolaget har för den som hamnat sist på listan. Det händer naturligtvis att ett bolag missar vinnaren. Doris Lessing, som fick priset 2007, fanns inte med på Ladbrokes ursprungliga lista. När hon kom med på listan var det med oddsen 51,00. Som mest kan man dock som spelare inte vinna mer än 15 000 kronor. Den som framför allt tjänar på vadslagningen är spelbolaget, inte så mycket ekonomiskt som ur PR-hänseende.