pages bg right
Den stora spelmarknadsutredningen

Den stora spelmarknadsutredningen

 

Hur ser den svenska spelmarknaden ut juridiskt? När presenteras den stora spelmarknadsutredningen egentligen och vad kommer denna innehålla?

 

Det har länge varit i luften huruvida även Sverige ska skaffa sig ett licenssystem som många andra europeiska länder redan har gjort. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur utredningen kring detta blir klar nu 2017, om bara två veckor, den 31 mars. Det är nämligen så att lotterilagen som gäller i dag är hela 22 år gammal och inte riktigt uppdaterad för att passa spelmarknaden av i dag.

 

Det är vidare så att den tekniska utvecklingen helt har sprungit om lagstiftningen från 1995. Verkligheten ser i dag annorlunda ut än vad den gjorde då, inte minst när det kommer till internet och hur vi använder oss av mobiler och surfplattor.

 

  • Den gällande lotterilagstiftningen är utformad i grunden för en fysisk lotterimarknad med fysiska lottsedlar på en fysisk plats
  • En stor del av spelandet sker i dag på nätet, via jackpotspel som finns på spelautomaterpånätet.se bland annat
  • Spelen har blivit allt mer tillgängliga spelandet sker på smarta telefoner och datorer, bara ett knapptryck bort, när som helst vare sig det är dag eller natt
  • En stor del av den svenska spelmarknaden utgörs i dag av utländska spelaktörer som inte följer svenska regler

 

Ny utredningen från regeringen

 

I ett pressmeddelande från regeringen går det att läsa om hur utredare nu fått i uppdrag att ta fram en ny spelreglering som ska bygga på licenssystem samt utgöra ett mycket större konsumentskydd än vad som är aktuellt i dagens läge. Dessutom ska fokus i utredningen ligga på att alla på den svenska marknaden ska vara behöriga med rätt tillstånd. Marknadsföringen ska vidare vara måttfull och de negativa konsekvenserna av spelandet ska begränsas.

 

Det är den 31 mars som utredningen ska vara klar och presenteras, och regleringen ska vidare starta gälla från den första januari 2019. Om lite mindre än två år med andra ord. I Sveriges Radio går det att läsa om hur trenden på spelmarknaden är att denna kommer fortsätta att omsätta stora belopp, trots att färre spelar (men spelar för högre summor).